Fit for fight

Smilla är fit for fight igen vilket är otroligt skönt. Hon fick vila hela helgen, på söndagen tog vi 4 korta promenader på 10-15 min och jag tror faktiskt att det hjälpte. Jag som lever med värk, ofta konstant under några veckors tid, vet själv att det enda som egentligen hjälper är att röra på sig och att det är förödande att bara vara stilla under längre stunder. Nu var det troligtvis en rejäl sträckning som Smilla råkade ut för med ordentlig värk till följd och jag upplevde att hennes gång blev renare efter en promenad på 10 minuter. På måndagen fick hon ändå vila på dagis, ingen lek i rastgården men redan då gick hon rent så på tisdagen fick hon springa och det var välbehövligt. Att ha henne på strikt vila går knappt, hon behöver verkligen få röra på sig ordentligt, annars får hon myror i brallan och blir rätt dryg. Men nu är hon hel och ren igen så hädanefter gäller det att hålla extra koll nör hon får sina ryck och bara ska tokrusa.
 
Jag har även precis beställt hem kosttillskott åt hundarna. Smilla fyller trots allt snart 10 år och även om hon är otroligt pigg och fräsch så börjar jag hellre ge det i förebyggande syfte än att komma med det när stelhet och ålderskrämpor redan dykt upp. Så jag har utforskat djungeln av kosttillskott för leder och stelhet länge och väl och bestämt mig för att testa MSM. Jag är sugen på att testa år mig själv också, pga ovan nämnda värk och ledproblem. Även Arach ska få det i förebyggande syfte, trots att den hunden inte verkar ha några som helst planer på att åldras. Han är fortfarande unghund i sinnet trots sina 8 år i livet. Men som sagt, hellre förebyggande än att börja när det redan är "för sent".
 
Ja, vi är fortfarande på Lillängens men i tisdagskväll åkte vi till Sandviken och sov över där då jag och Vicky var på informationsmöte på AF i Sandviken på onsdag förmiddag. Lite klokare, lite tröttare och väldigt peppade kom vi därifrån. Vi har ju lite planer som vi håller på att sätta i verket, det här var första steget.
Imorgon är det äntligen dags för Hunger Games: Mockingjay, som jag har väntat! Så bio och en vända på stan står på schemat imorgon tillsammans med Vicky och Emil. Innan det ska jag och hundarna ta en promenad i skogen och köra uppletande, sen ska jag försöka hinna med kloklippning och borstning men annars tar jag det på lördag.

Min lilla olycksfågel.

Idag hade vi viltspår inplanerat men tyvärr blev Smilla halt under gårdagens fyspromenad i skogen så nu har hon strikt vila under helgen och blir det inte bättre ska jag ringa veterinären på måndag. Hon visar inga övriga symptom på smärta, jag får klämma och känna på alla tår, leder och armbåge utan någon reaktion så förhoppningsvis är det bara en sträckning då hon for runt som en jäkla dåre i skogen. Det känns som att hon går lite renare idag, men fortfarande märkbart halt är hon, så för hennes del blir det bara rastningar på baksidan idag och imorgon. Jag tänkte först spåra med bara Arach men jag känner inte för att lämna henne hemma under så många timmar heller trots att pappa är hemma så vi hoppar helt enkelt över viltspåret idag så tar jag och Arach en aktivitetspromenad i eftermiddag när även mamma är hemma.
 
Jag blir ju jätteorolig men jag försöker att inte stressa upp mig. Det första jag tänke var ju artros men det vore ju onekligen konstigt att det skulle dyka upp bara så där. Hon var helt galen där i skogen och sprang som aldrig förr så jag fick kalla in henne med jämna mellanrum så hon fick lite tid till att varva ner och jag märkte ingen hälta förrän det var dags att börja gå hemåt så det mest sannolika är ju att hon sträckt sig eller vrickat till någonting. Man vill ju åka in akut så fort något händer men eftersom hon är jättepigg och glad så väljer jag att avvakta eftersom hon inte påvisar några övriga symptom på smärta. Men orolig blir man ju.

Fina framsteg

Söndagens sökträning gick väldigt bra, jag kände mig väldigt nöjd! Smilla jobbade på jättefint och jag funderar nu på om jag ska introducera lösrullar eller inte. Jag vet ju inte hur ofta vi får tillfälle att träna sök så det kanske är onödigt att introducera markeringar så här sent eftersom det inte är en huvudsyssla för oss men jag blev lite eld och lågor. Hon är ju en riktig stjärna på skogsarbete, det som behövs jobbas på är personspår då jag märker att hon tar sin tid innan hon kopplar på nosen då hon gärna försöker få upp vittring efter starten. När hon väl spårar så är hon väldigt duktig men jag ska anvnda mer näring i främst start och innan/efter vinkel för att se om hon blir mer noggrann. Uppletandet går numera jättebra, det är klart att hon har sina dagar men oftast är hon så grymt duktig.
 
Även Arach presterade bra. Etersom han har svårt för skick på person så körde vi med tydlig synretning och synlig figge. Han sökte av fint och rörde sig i hela främre delen av rutan innan han kände sig manad nog att ta kontakt med figgen men han gjorde det iallafall och fick mycket direktbelöning från figuranten. nästa skick gick ännu bättre och han sökte återigen av fint och tvekande inte att gå fram alls vilket är ett fantastiskt framsteg då han inte gått fram förr. Även Arach är en stjärna när det gäller skogsarbete, uppletandet vi körde i helgen var det snyggaste på länge men han är en osäker hund som behöver mycket stöd och instruktioner för att inte tappa självförtroendet. För honom är det oerhört viktigt att lyckas och behöver han lite extra dirigering så får han det. Men i helgen körde vi med tre föremål och det var inga problem alls, han förstod att det låg fler ute istället för att, som annars, tro att det var klart på första. Även spåret går mycket bättre, han skenar inte längre i starten och han hetsar inte heller upp sig. Förr har han blivit så stressad att han nästan fått panik och krälat längst marken liksom, så det känns så skönt att det äntligen släppt!
 
Igår tränade vi tillsammans med H på kvällen. Lydnad för Arach och Rally för Smilla. Det kändes helt okej, vi har inte tränat det på ett tag då vi haft så mycket annat för oss men vi fokuserade på högersvängar och så läggande under gång som ser fint ut. Jag vill få fram lite snabbare lägganden bara, annars är jag nöjd. Smilla fick köra några rallyövningar och mycket fritt följ. Hon var riktigt taggad vilket ledde till lite slarv så jag fick styra upp henne en del men när vi avslutade kände jag mig nöjd. Nu när vi inte tränar inför flashen längre så tänkte jag faktiskt ta upp rallyträningen med henne igen. Det som är tråkigt är ju att jag inte har några bra skylthållare men momenten i sig fungerar ju fint att träna utan, men jag behöver ändå träna på att hundarna inte ska se skylthållarna som targetplattor.
 
Annars flyter det på. Är på Lillängens på praktik tills vidare och hundarna är med där på dagarna så det blir lite umgänge med andra hundar. Arach är väldigt populär hos valparna Elsa (cane corso/stafftyp-mix) på 5 månader och Sigrid, en y månader gammal Labrador. Även Smilla ryktes med i leken idag och att se den surtanten leka med två valpar var härligt att se. Så det är är vi tillbringar vardagarna, jag trivs jättebra men praktik ger inga pengar så jag letar fortfarande jobb. Jag har även lite andra planer som förhoppningsvis går i lås snart, det ligger rätt mycket jobb bakom men i slutändan kan det bli riktigt bra.