Bästa uppletandet by far

Nu är Jake här! Ligger fortfarande och sover i vanlig ordning, men här är han iallafall. Själv har man spenderat förmiddagen i skogen med promenad, uppletande och fysträning i form av lösspring långt ifrån närmaste stig = snårigt så in i helvete, mossa och nedfallna träd. Alla tre var helt dyngsura när vi kom hem. Men uppletandet var så jävla bra idag! Det bara släppte och alla föremål kom in utan extra dirigering, supersnyggt sökarbete och allt var så bra idag. Under sista rundan för Arach blev han lite trött och började fjanta runt med pinnar, men har man en 8årig valp så har man liksom. Är supernöjd iallafall!
 
När vi kom hem blev det mat för hundarna och dusch för mig, nu sitter jag här och kollar på Nat Geo Wild i väntan på att Jake ska vakna. Ikväll blir det käk på Monroe's och bio!

Städning och uppletande

I förmiddags fick Smilla en omgång med Furminatorn. Hon har nu börjar fälla ordentligt och i 35 minuter satt jag och borstade bort underull som en tok. Fick bort en hel del men de blir väl samma visa imorgon igen. Borstade även igenom Arach och sen stod det städning på schemat. Efter 4 timmar var huset skinande rent och hundarna måttligt uttråkade så det blev en promenad med avbrott för uppletande och sen 30 minuters hejdlöst race. Smilla gick skitbra idag, hon söker av området så himla fint och hon har verkligen fått upp intresset för föremål vilket gör att hon tycker att det är riktigt roligt. Det hon slarvar med är att hon gärna släpper föremålet någon meter innan hon kommer in till mig men det kunde varit värre liksom. Även Arach jobbade fint, tog sin tid och blev lite distraherad av rådjur i skogsbrynet men återgick till arbetet på egen hand. Vi har fortfarande lite problem med flera föremål ute, men vi jobbar på och det känns som att det kommer släppa så småningom. Alla föremål kom in iallafall och innan vi fortsatte promenera blev det som sagt tokrus på båda hundarna så när vi kom hem var dem nöjda och glada.
 
Nu ska vi strax ut och kvällsrasta innan det är dags för sängen. Imorgon eftermiddag åker jag och hämtar Jake på Arlanda så långpromenad i skogen och evenuellt uppletande ska hinnas med på förmiddagen.
 
 

Här är vi inte överambitiösa

Att ta all träning jätteseriöst med höga ambitioner är inte riktigt min grej. Att träna in helt onödiga, men ack så roliga tricks/utföranden är däremot något som faller mig i smaken. Variation är så pass viktig och att enbart satsa stenhårt på till exempel lydnad gör att motivationen försvinner i slutändan. Så vi roar oss ofta med lite löjliga trick och vardagliga saker så som att gå runt lyktstolpar osv. Rätt onödigt, men väldigt roligt! I slutändan handlar det ju faktiskt om att hundarna får uttnyttja sin intelligens och arbetsvilja, sen vad det är dem gör kvittar ju egentligen.
 
Så igår kväll tänkte jag övervinna det omöjliga - att få hundarna att sitta stilla medan jag la en godis på deras huvuden. Har man träffat mina hundar, främst Smilla, så vet man att om något är nästintill omöjligt, så är det detta. Jag insåg rätt fort att detta är en hel inlärningsprocess, så vi började helt enkelt med kontaktövningar med godis som synretning. Något så enkelt som kontaktövningar blev det roligaste träningspasset vi haft på länge. Jag kunde verkligen inte hålla mig för skratt när mina älskade pälsbollar stirrar mig i ögonen med dreglet forsande ur munnen. Jag var rätt elak också då vi satte igång med detta precis innan middagsdags så det var ju två hungriga jyckar som höll på att dö svältdöden.
Tanken är att kontakten ska hållas med en godis så nära deras ansikten som möjligt, för att så småningom kunna flytta godisen uppåt och till sist placeras på huvudet. Som sagt, totalt onödigt med himla roligt + att kontaktövningar alltid är bra! Speciellt med hundar som är riktiga godisråttor som mina. Så vi får väl se vad resultatet blir av detta.
 
Nu på förmiddagen har jag varit på AF och förhoppningsvis fått den praktikplats jag vill ha. Det skulle ta ungefär en vecka innan jag får veta. Är så jäkla trött på att gå hemma så det ska bli skönt att ha någonting att göra medan jag söker jobb.
Nu ska jag och Mats strax åka in till Gävle för att handla. Mamma, Mats, Vicky och min bror Ingemar åker till Turkiet imorgon och blir borta en vecka så det lär handlas mat och sånt så jag klarar mig. Och på fredag kommer Jake! Woopwoop!